Cara menjaga ikan hiasan untuk pemula agar tahan lama

Daftarikan.com – Cara menjaga ikan hiasan untuk pemula mungkin yang paling dicari hari ini. Penjagaan ikan menjadi pilihan ramai orang untuk menghilangkan tekanan.

Namun, masalah biasa yang dihadapi oleh pemula ialah ikan mati dengan mudah. Sudah tentu ada perkara yang anda boleh cuba untuk meminimumkan kemungkinan ini.

Cara menjaga ikan hiasan untuk pemula

Apabila menternak ikan hiasan, anda juga perlu menyediakan tempat tinggal. Sesetengahnya memerlukan tetapan akuarium yang betul dan boleh hidup bersama ikan lain.

Tetapi ada juga beberapa jenis ikan yang hanya mahu hidup bersendirian. Oleh itu, pastikan anda memilih ikan yang betul dan cipta persekitaran yang betul.

Cara menjaga ikan hiasan untuk pemula supaya tidak mati

Sama ada menjaga ikan emas atau ikan lain, malapetaka bagi ramai jururawat ikan ialah apabila ikan itu cepat mati. Oleh itu, anda boleh mengikuti petua berikut.

1. Pastikan akuarium mempunyai pengudaraan yang mencukupi

Jangan sekali-kali menutup akuarium dengan ketat kerana ikan juga memerlukan oksigen. Malah ada yang sengaja menutupnya kerana takut ikan melompat keluar.

Tetapi jika anda terpaksa menutup akuarium, pastikan terdapat pengudaraan yang mencukupi. Jika ini tidak mungkin, anda boleh menyediakan pengambilan oksigen tambahan dengan tiub khas untuk ikan.

 

2. Beri perhatian kepada jenis ikan

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, jenis ikan mempengaruhi kadar hidup dan kematian penghuni akuarium anda.

Terdapat beberapa jenis ikan yang boleh bergaul dengan ikan lain, tetapi ada juga yang menganggapnya sebagai musuh yang mesti disingkirkan. Di samping itu, sesetengah ikan memerlukan tempat yang luas untuk hidup.

Ikan arwana misalnya, mereka memerlukan tempat yang cukup luas terutama apabila mereka sudah dewasa.

Ikan betta masih boleh hidup bersama dengan ikan lain. Tetapi jika anda memelihara cichlid, mungkin sukar untuk membuatnya bergaul dengan ikan lain yang lebih kecil.

 

3. Gunakan zeolit ​​secukupnya

Jika anda menggunakan akuarium untuk memelihara ikan, anda memerlukan zeolit ​​untuk memastikan air tetap jernih. Selain menjaga kejernihan air, batu ini juga dapat mengikat bakteria E.Coli.

Bagaimanapun, kehadiran batu ini sangat penting untuk akuarium ikan hiasan di rumah anda.

 

4. Hanya gunakan air bersih

Mungkin anda pasti air di rumah itu bersih. Tetapi anda perlu tahu bahawa PAM dan air paip mempunyai tahap klorin dan klorin yang tinggi.

Jadi bagaimana anda mendapatkan air yang bersih dan sihat untuk ikan apabila anda hanya mempunyai air PAM?

Anda boleh menyimpan air di dalam baldi semalaman. Selepas itu, anda boleh menggunakan air dengan lebih selamat.

 

5. Pastikan pH dan suhu stabil

Air yang sesuai untuk ikan akuarium mempunyai pH dalam julat 6.6 hingga 7.5. Walau bagaimanapun, setiap ikan mempunyai keperluan yang berbeza untuk tahap pH.

Sekiranya pH dan suhu tidak stabil, ia akan menjejaskan sistem imun ikan dan tidak mustahil untuk membunuh ikan.

Selain itu, suhu yang baik adalah dalam lingkungan 26 hingga 28 darjah Celsius.

 

6. Jauhkan dari cahaya matahari langsung

Ikan yang dipelihara di kolam luar mungkin tidak mempunyai masalah dengan pendedahan matahari. Walau bagaimanapun, jika anda menyimpan ikan di dalam akuarium, adalah lebih baik untuk menjauhkan akuarium daripada cahaya matahari langsung.

Selain merosakkan ekosistem aquascape, cahaya langsung juga mencetuskan pertumbuhan lumut dan alga. Air akuarium akan menjadi kotor dan mudah keruh.

 

7. Bersihkan akuarium dengan kerap

Membersihkan akuarium adalah bahagian paling asas dalam penjagaan ikan. Selain kotor, jika tidak rajin membersihkannya, nyawa ikan di dalamnya akan terancam. Anda boleh menukar air kira-kira 30% sahaja untuk memastikan suhu dan pH stabil.

 

8. Beri makanan secukupnya

Sangat sukar untuk mati kelaparan ikan. Oleh itu anda tidak boleh memberi terlalu banyak makanan.

Makanan yang berlebihan boleh mendatangkan kesan buruk kepada ikan di dalam akuarium. Selain itu, sisa makanan ini boleh menjadikan akuarium itu kotor dan beracun.